Alvi’s Drift Wine Club

Alvi’s Drift Wine Club

Sinds begin 2019 is Slijterij Frans Muthert lid van de Alvi’s Drift Wine Club. Samen met enkele andere Nederlandse collega slijters geven we extra aandacht aan een van onze favoriete wijnhuizen, Alvi’s Drift uit Zuid-Afrika. Op deze pagina vindt je het laatste Alvi’s Drift nieuws en meer informatie over dit wijnhuis.

OVER ALVI’S DRIFT

Alvi is een afkorting voor Albertus Viljoen, de officiële voornaam van de eigenaar van het Zuid-Afrikaanse wijnhuis Alvi’s Drift in Worcester, maar zijn vrienden noemen hem Alvi. De Alvi van vandaag is de derde generatie, maar het begon met de eerste Alvi in 1928.

Afrikaans voor brug

Albertus Viljoen van de Merwe was herenboer in Worcester op zo’n twee uur rijden van Kaapstad. Omdat zijn landgoed Alfalfa aan beide zijden van de Breede Rivier ligt, bouwde hij in 1928 een drift – Afrikaans voor brug – om gemakkelijker toegang tot beide stukken grond te krijgen. In de volksmond werd deze waterovergang al snel ‘Alvi’s Drift’ genoemd. Alvi van der Merwe hanteert deze naam nu als eerbetoon aan zijn grootvader, voor de wijnen die ze op de markt brengen.

Aan de oevers van de Breede Rivier

Het familiebedrijf dat sinds 1928 bestaat heeft in totaal 420 hectare aangeplant met druiven. Boeren doen ze ook nog steeds; ze hebben 4000 koeien, 200.000 kippen en boomgaarden waar citrus- en perzikbomen groeien. Terwijl Alvi’s broer Johan de boerderij beheert, heeft Alvi het toezicht op de wijngaarden. In totaal worden er in de Alvi’s Drift wijngaarden 19 druivenrassen verbouwd. De wijngaarden liggen in het hart van de Breede Rivier Vallei in het district Worcester in de ward Scherpeheuvel. De meerderheid van de wijngaarden ligt op glooiende hellingen aan de oevers van Breede Rivier. Dichtbij de rivier is de ondergrond voornamelijk alluviaal (rivierslib). De rijke en vruchtbare grond zorgt voor de perfecte groeicondities voor de aangeplante sauvignon blanc in deze wijngaard. Schaliegrond verzorgt een uitstekende drainage voor de beste rode wijn uit de wijngaarden. Shiraz, cabernet sauvignon, merlot en pinotage doen het goed op deze gronden. Het terroir vol met fossiele mierenhopen speelt een grote rol voor de beste witte wijnen. Chenin blanc, chardonnay en viognier druiven krijgen intense fruit smaken op deze gronden.

Internationale waardering

Samen met het zeer gedreven team van wijnmakers maakt Alvi prachtige wijnen die inmiddels volop internationale waardering krijgen.

DE WIJNEN VAN ALVI’S DRIFT

Het huidige bij ons beschikbare assortiment bestaat uit:

Signature range: Chardonnay, Viognier, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Merlot, Chardonnay, Cabernet Sauvignon

221 range: Special Cuvee, Chenin Blanc

Reserve range: Chardonnay, CVC, Drift Fusion, Muscat de Frontignan

Icon range: Albertus Viljoen Chardonnay, Albertus Viljoen Chenin Blanc, Albertus Viljoen Bismarck Red Blend, Verreaux Pinotage

Sparkling range: Brut Rose


ALVI’S DRIFT NIEUWS