JAARWIJN 2021: Vinum Côtes de Gascogne

Onze ‘Jaarwijn 2021’ is een Côtes de Gascogne genaamd Vinum die we zowel in wit als rood beschikbaar hebben. Waarom Vinum vraagt u zich misschien af?! Als je de geschiedenis induikt is dat niet zo vreemd. De Gascogne is een wijngebied met een lange historie. Al ruim 2000 jaar geleden, in de tijd van de Galliërs en de Romeinen, werd hier wijn gemaakt. Dichtbij het Domaine van de familie Duffour ligt een oude Gallo-Romeinse villa. De hierin prachtige bewaard gebleven mozaïeken met daarop druivenranken afgebeeld, vormen hiervan het bewijs. Nu, ruim 20 eeuwen later, staan er nog steeds druivenstokken aangeplant op dit uitzonderlijke terroir.

DUFFOUR

De familie Duffour is bijzonder trots op het feit dat zij op deze historische plek nog steeds wijn produceren. De grootvader van de huidige eigenaar startte in de jaren ’80 van de vorige eeuw met het maken van witte Côtes de Gascogne. Voorheen maakte hij voornamelijk Armagnac maar daar was steeds minder vraag naar. Daarop besloot hij het roer om te gooien en zich toe te leggen op de productie van wijn. Hij groeide uit tot één van de pioniers van de streek door van dezelfde druiven die als basis voor Armagnac dienen, een stille droge witte wijn te maken. Deze frisse, fruitige wijnen groeiden uit tot een groot succes. De huidige eigenaar en wijnmaker, Nicolas Duffour, ging verder waar zijn grootvader ooit aan begonnen was. Hij besloot naast witte wijnen zich ook toe te leggen op de productie van rode wijn, rosé en dessertwijnen. Uiteraard de historie niet uit het oog verliezend, want alle wijnen worden uitsluitend gemaakt van streekeigen druiven.

BLANC

Een fruitige, zeer aromatische blend, gemaakt van de streekeigen druiven Colombard en Gros Manseng. Deze druiven gedijen goed op de kalkrijke bodem. Het zeeklimaat en de nabijheid van de Pyreneeën, zorgen voor de nodige verkoeling in de hete zomers. Door de aanzienlijke temperatuurverschillen tussen dag en nacht rijpen de druiven langzaam en krijgen ze alle gelegenheid om hun volledige aromapotentieel te ontwikkelen.

“Frisheid en levendigheid, dat is wat ons inspireert” vertelt Nicolas.

Trouw aan zijn reputatie, is de geur uitbundig met intense aroma’s van exotische fruit, citroenschillen, groene appel en wat verse muntblaadjes. De smaak is verfrissend en rijk met nuances van wit fruit, citrus en verse munt. Met zijn intense en lange afdronk een heerlijk glas wijn voor ieder moment.

ROUGE

Karakteristieke, fruitige rode wijn uit de Gascogne in het zuidwesten van Frankrijk, gemaakt van Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Tannat. Deze wijnstokken staan allemaal aangeplant in een warm en aangenaam klimaat, waar de nabijheid van de zee en de Pyreneeën zorgen voor de nodige verkoeling. Door deze koelende invloed behouden de druiven een aangename frisheid.

Deze rode Côtes de Gascogne heeft een diep paarsrode kleur en geurt heerlijk naar rijp donker fruit, zoals bramen en pruimen. Daarnaast zijn er kruidige aroma’s als laurier en kaneel te ontdekken. In de mond is de wijn zacht en rond, met veel diepgang. De tonen van donkere fruit en chocolade vormen een prachtig samenspel met de specerijen. Een heerlijke wijn bij bijvoorbeeld gegrild vlees of gevogelte.

DE JAARWIJN 2021 KOST €29,99 PER DOOS A 6 FLESSEN!

Online bestellen? Dat kan hier op Dramtime.nl.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.