Twee unieke 46 jaar oude whisky’s

Zowel Loch Lomond als Glen Scotia hebben recent een maar liefst 46 jaar oude whisky uitgebracht en beide staan inmiddels in Musselkanaal. Hieronder lees je er alles over!

Loch Lomond 46yo Remarkable Stills (45,3%)

De Loch Lomond 46 years old Remarkable Still is een 46 jaar oude Highlands single malt van de Loch Lomond distilleerderij gebotteld in de Remarkable Stills serie. In 2021 introduceerde Loch Lomond deze serie en de 45 years old was de eerste release. In 2022 is er een vervolg met deze Loch Lomond 46yo Remarkable Stills Series No. 2. De serie is geïnspireerd op de unieke Loch Lomond pot stills met rechte hals, die in 1965 in de distilleerderij werden geïnstalleerd en hiermee de mogelijkheid bieden om uiteenlopende stijlen te produceren. Deze 100% unpeated spirit is gedistilleerd in 1974, begon zijn reis in 1st fill en refilled American Oak vaten. Na 4 jaar werd de spirit overgebracht naar een combinatie van 2nd fill Oloroso en Pedro Ximinéz Sherry vaten om extra complexiteit van gedroogd, tropisch fruit toe te voegen. In totaal zijn er 200 flessen geproduceerd van deze tweede release die zijn gebotteld op 45,3%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen.

Vakmanschap is aanwezig vanaf het begin van het whiskybereidingsproces tot de uiteindelijke verpakking. Het embleem van de Loch Lomond-distilleerderij is op elke fles gezandstraald en opgevuld met koper. De fles is verzegeld met een reliëf houten kurk die een gegraveerde metalen band bevat. Een plaquette is gemaakt van gegraveerd koper en met de hand aangebracht in de laatste productiefase. De fles wordt vervolgens ingesloten in een handgemaakte, prachtig vervaardigde eikenhouten kist die is gebeitst en gecombineerd met een metalen element. Twee helften van de verpakking zijn samengevoegd om een ​​grafische weergave te vormen van de Loch Lomond potstill met rechte hals.

Proefnotities:

Neus: Toffee en gekarameliseerde suiker met bloemige tonen van roos, perzik, mango en vanillesiroop.

Smaak: Opent met sappige rijpe peer, verse sinaasappelschil en zoete gesmolten bruine suiker. Er is kaneel en kruidnagel voor gedroogde vruchten van rozijnen en sultanarozijnen.

Afdronk: Lang met groen fruit, kruisbes en limoen, een toffeezoetheid en verwarmende kaneel- en nootmuskaatkruiden.

Glen Scotia 46yo (41,7%)

De Glen Scotia 46 years old is een 46 jaar oude Campbeltown single malt van de Glen Scotia distilleerderderij en de oudste distilleerderij botteling tot op heden gebotteld. Deze Glen Scotia heeft oorspronkelijk gerijpt in refill bourbon vaten (36 jaar), de beste zijn zorgvuldig geselecteerd en opnieuw gerijpt in first-fill bourbon vaten (6 jaar) voordat ze zijn gefinisht in een first-fill oloroso hogshead (4 jaar). Deze uitzonderlijke whisky is een zeldzame verschijning en een venster door de tijd in het bestaan van Glen Scotia en de Campbeltown regio. In 1974 is Campbeltown ‘s whisky-imperium gevallen en zijn de meeste lokale distilleerderijen gesloten en uit het geheugen verdwenen. De weinige die overbleven, hebben zich aangepast aan een nieuwe wereld, Glen Scotia begon een vierjarig programma van investeringen en renovaties dat kansen voor de stad bood en een groot gevoel van optimisme met zich mee zou brengen. Maar voor de distillery manager, Mike Smith, en zijn team zouden deze laatste jaren en vaten ook het einde van een heel bijzonder hoofdstuk in de geschiedenis hebben betekend.

Het was een hoofdstuk dat werd bepaald door traditie, zorg en vakmanschap, dat door zijn vader aan Mike werd overgedragen tijdens zijn eigen aanstelling als Glen Scotia’s distillery manager. De huidige distillery manager en master distiller van Glen Scotia, Iain McAlister, heeft de zorg op zich genomen om voor deze gekoesterde vaten met een uitzonderlijk karakter te zorgen. Nu, eindelijk, na 46 jaar is hier dan de oudste release, de Glen Scotia 46. Gebotteld in 2022 op 41,7% als een gelimiteerde single cask release van 150 flessen.

Proefnotities:

Neus: Rijk gedroogd fruit en schillen van citrusvruchten, zoete dikke toffee in balans met verkwikkende oceaan zeespray en verse vanille

Smaak: Fluwelen mondgevoel met laagjes gesmolten bruine suiker en gouden karamel, gebakken appel en gepocheerde peer in vanillesiroop met sinaasappel-citrustonen

Afdronk: Lange maritieme afdronk met zeezout en golven van verwarmende kaneel en nootmuskaatkruiden

Heb je interesse en wil je bestellen? De Loch Lomond is hier terug te vinden op Dramtime.nl en de Glen Scotia hier.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.