10 jaar Dramtime – deel 2

We vieren dit jaar 10 jaar Dramtime en 105 jaar Frans Muthert. In juni waren er al twee Dramtime jubileum whisky’s, die razendsnel uitverkocht waren, de webshop heeft een complete make-over gekregen en er staan nog wat leuke dingen op de planning. Vanaf vandaag introduceren we de laatste 2 jubileum bottelingen, release nummer 3 en 4. Hieronder alle info.

Wagging Finger Single Malt Whisky 4yo 2019 Bottled for the 10th Anniversary of Dramtime (56,4%)

De Wagging Finger Single Malt Whisky 4 years old 2019 Bottled for the 10th Anniversary of Dramtime is een ruim 4 jaar oude Nederlandse single malt whisky van de Wagging Finger distilleerderij in Deventer (tevens bekend als bottelaar van de Kintra whisky’s en rums) gebotteld als 3 jubileum release ter ere van 10 jaar Dramtime. Deze single malt is begin maart 2019 gestookt waarbij gebruik is gemaakt van de Britse brouwgerst Pale Ale Malt en 10% sterk gebrande Chocolate malt. Dit distillaat is vervolgens op 14 maart 2019 afgevuld in een Amerikaans eiken vaatje (60 liter) met een lichte ‘char’. Dit vat hebben we op 14 juli 2023 geleegd waarna een klein beetje water is toegevoegd om vervolgens op 56,4% te bottelen. Het resultaat is een gelimiteerde single cask release van 68 flessen, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen.

Neus: Geef deze whisky even wat tijd in het glas. De eerste indruk is kort wat tonen van jeneverbes en frisse kruiden maar dat kan ook aan ons liggen omdat we Wagging Finger vooral associëren met jenever en gin en veel minder met whisky. Gelijk daarna komt de zoete geur van een bourbon vat gerijpte whisky die ons zelfs even aan een bourbon doet denken. Vanille, boomgaard fruit en gestoofde perzik volgen.

Smaak: Olieachtig en dik met een lichte zoetheid en wat (licht bittere) kruiden tonen, veel invloeden van het kleine vat zonder dat de eiken tonen overheersend worden, wat nootmuskaat, witte peper en vanille op de achtergrond en naar mate de whisky meer lucht krijgt en warmer wordt komen er zoetere tonen naar voren

Afdronk: middellang met tonen van bakkruiden, vanille, eiken en tarte tatin met perzik.

Deze Wagging Finger botteling kost €66,95 en is uiteraard verkrijgbaar in de winkel maar kun je ook hier bestellen op Dramtime.nl (en hier als sample).

Drams by Dramtime The Koval Collection Glen Elgin 8yo 2014 Bottled for the 10th Anniversary of Dramtime (57,6%)

De Drams by Dramtime The Koval Collection Glen Elgin 8 years old 2014 Bottled for the 10th Anniversary of Dramtime is een 8 jaar oude Speyside single malt van de Glen Elgin distilleerderij gebotteld in de Drams by Dramtime The Koval Collection. The Koval Collection is een serie single cask releases als Drams by Dramtime exclusive bottelingen waarin het gebruik van first fill ex-bourbon en ex-rye vaten van de Koval distilleerderij in Chicago centraal staat. In een tijd waarin whisky voor velen ‘flink donker’ moet zijn en uit een sherry vat ‘moet’ komen kiezen wij ervoor terug te gaan naar de basis van een goed bourbon (of rye) vat. Tevens kleine (110 liter) vaten waarbij er veel meer hout contact is dan bij een standaard American barrel of een sherry butt. Na een lange tweede rijping in deze vaten ontstaat een mooie, gebalanceerde, whisky.

Deze Glen Elgin is de tweede release in de serie en is gedistilleerd op 14 januari 2014. Hij heeft eerst gerijpt in een refill bourbon barrel en deze is op 4 februari 2020 gereracked in Koval first fill bourbon cask #2010501 voor een tweede rijping van bijn 2,5 jaar. Dit vat is vervolgens op 13 september 2022 gebotteld op vatsterkte (cask strength) van 57,6% als de 4e Dramtime 10th Anniversary release, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen, als een gelimiteerde single cask release van 142 flessen.

Neus: een bak zomer fruit met tonen van appels, peren, perzik, etc. samen met wat waxachtige tonen en een vleugje lijnzaad olie. Na verloop van tijd komen zoetere tonen naar boven

Smaak: een kleine pepertje en een klein bittertje met eiken kruiden gevolgd door tonen van appel en peer. Daarna wat bloesem, honing en een palet aan fruit en lichte kruiden tonen. Laat deze Glen Elgin vooral op temperatuur komen in je glas en alle smaken komen keer op keer voorbij

Afdronk: middellang met een licht pepertje op de tong, wat lichte tannines van het eiken en tonen van groene appel

Deze Koval Collection Glen Elgin botteling kost €87,50 en is uiteraard verkrijgbaar in de winkel maar kun je ook hier bestellen op Dramtime.nl (en hier als sample).Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.