Proeverijen

Sherry Masterclass 20 April

Sherry liefhebbers opgelet!

Graag willen we je uitnodigen voor een bijzondere sherry masterclass op 20 april. Een masterclass Osborne premium sherry’s door Isabelle Barnhoorn waarbij we sherry proeven in combinatie met tapas. Het aantal plaatsen is beperkt en opgeven kan tot uiterlijk 1 april. (Contact)

Sherry Masterclass Frans Muthert 20 april 2016

Voorjaarsproeverij B&T 2015

Afgelopen maandag 30 maart werd de jaarlijkse voorjaarsproeverij weer gehouden bij importeur Bresser & Timmer. Uiteraard waren wij ook van de partij met het voltallige team van Dramtime.

Op deze jaarlijkse tasting geeft B&T hun klanten de gelegenheid om kennis te maken met hun uitgebreide assortiment aan Whisky, wijn en andere spirits.

Ons doel was dit jaar om een aantal mooie whisk(e)ys te zoeken om ons eigen assortiment nog verder uit te breiden. We begonnen dan ook met een geweldige Amerikaan, Michter’s American Whisky.

Michter’s American Whisky lijkt in veel aspecten op een Bourbon, echter moet een Bourbon whiskey, volgens de Amerikaanse wetgeving, altijd in nieuwe Amerikaans Eikenhouten vaten worden gerijpt. De Michter’s American Whiskey daarentegen is gerijpt op zogeheten ‘Bourbon-soaked barrels’, deze vaten hebben dus al eerder Bourbon bevat. Het is een mooie volle whiskey, gebotteld op 83.4 proof (41.7% ABV) vol met tonen van vanille, butterschotch, karamel en gedroogd fruit. Binnenkort verkrijgbaar!

Michter's American Whiskey dramtime bresser timmer

 

Na de Michter’s was het tijd om onze ‘grote’ ( ;-) ) vriend Jock Shaw de hand te schudden en natuurlijk te kijken wat voor lekkers hij allemaal onder de kurk had.

Jock deelde de counter met Céline Têtu van The Compass Box, die speciaal voor ons even was overgevlogen uit Schotland. Céline liet ons kennis maken met de prachtige bottelingen van The Compass Box. The Compass Box is niet echt een Independant Bottler, maar meer een Blender. En voor de whisky-snobs onder ons, dit moet je niet vergelijken met een Glen Talloch of een Famous Grouse, The Compass Box brengt hoofdzakelijk Blended/Vatted Malts uit. Tevens hebben ze een paar blends onder de merknaam ‘Great King Street’, deze 2 bevatten wel graan whisky, maar het percentage malt (gerst) whisky ligt ruim boven de 60%.

De Great King Street Artist’s Blend bestaat voor 46% uit Lowland Grain Whisky (fruitig en geurig), 28% Northern Highlands Single Malt (moutige en fruitige tonen), 17% een andere Northern Highland Single Malt (deze geeft wat meer grassige tonen) en 9% Speyside Single Malt (deze geeft een vol en vlezig karakter). Daarnaast worden de whisky’s op verschillende houtsoorten gerijpt: 66% First Fill Amerikaans eiken vaten (veel vanille!), 26% Nieuw Frans eiken (rijke tonen, geroosterde marshmallow, koffie) en 8% First-Fill Sherry butt (wijn en gedroogd fruit). Het is een gemoedelijke blend, makkelijk drinkbaar, erg romig met in de boventoon veel zoete vanille en fruit tonen.

De Great King Street Glasgow Blend bestaat voor 33% uit Lowland Grain whisky en 67% Malt whisky van Islay, the Highlands en Speyside (wij hebben zo’n vermoeden dat het hier gaat om Laphroaig, Brora en Aberlour, maar pin ons daar niet op vast ;-) ). Ook bij deze blend is een mix van First-Fill en refill Bourbon, first-fill sherry en een klein deel nieuw Frans eiken. De Glasgow Blend is vol, rijk en rokerig met tonen van kruiden en sherry.

Compass Box Great King Streat Glasgow and Artist Blend

 

De Spice Tree is een rijke en verleidelijke vatted malt whisky bestaande uit alleen maar Highland Single Malts. Met een primaire rijping op first-fill en refill Bourbon en een secundaire rijping op custom vaten met zwaar getoaste deksels (barrel heads) van Frans eiken. Rijke en kruidig zoete tonen van kruidnagel, kaneel, gember, nootmuskaat en vanille voeren de boventoon met een mooie lange afdronk met kruiden en vanille.

Compass Box Spice Tree

De Hedonism, een Vatted Grain whisky, dus geen Malts deze keer, alleen graan whisky! Nu niet meteen afhaken whiskyvrienden! Het probleem met graan whisky is dat het wat langer duurt voordat deze ‘rijp’ is, iets waar the Compass Box dan ook rekening mee heeft gehouden. De graan whisky’s in Hedonism zijn allemaal gemiddeld 15 jaar of ouder en hebben gerijpt op hoge kwaliteit Amerikaans eikenhouten vaten. De vaten worden dan gecombineerd en gaan nogmaals voor 24 maanden het vat in om hun huwelijk te bezegelen. Het resultaat mag er dan ook zijn, rijk, zoet, verleidelijk, veel vanille, koekjes, kokosnoot absoluut een pareltje!

Compass Box Hedonism Grain Whisky

 

De Amerikaanse whisky’s van Michter alsmede de prachtige blends en vattings van The Compass Box zijn binnenkort verkrijgbaar bij Dramtime.nl! (al)tijd voor een dram?

Druk bezochte Wijnproeverij bij topSlijter Frans Muthert

Afgelopen zondag was het een gezellige drukte tijdens de wijnproeverij van TopSlijter Frans Muthert die werd gehouden in samenwerking met Gildeslager Klein. De proeverij vond plaats in de slijterij aan de schoolstraat. De bezoekers konden hun eigen tempo van proeven bepalen. Er stonden 18 wijnen op diverse tafels, zowel wit als rood en dessert. Vanuit Italië was een vertegenwoordigster van het wijnhuis Serra Domenica, uit de Piëmonte, overgekomen om haar wijnen te promoten. Voorts konden de wijnliefhebbers wijnen proeven uit Argentinië, Afrika, Californië en Frankrijk. Tevens stond er een “niet wijn” Primeur op de proeftafel: een Indische spekkoek likeur.

Gildeslager Klein promote zijn bekroonde metworsten en paté&;s en voorzag de gasten van wijn- en spijssuggesties en bood tevens de mogelijkheid reeds in te schrijven op speciale aanbiedingen voor de feestdagen.

 

Terugblik op een succesvolle whisky proeverij!

Afgelopen zondag vond in Hotel Best Western een grote whisky proeverij met masterclasses plaats. De door Slijterij Frans Muthert en Dramtime.nl georganiseerde proeverij bestond uit twee delen. Allereerst was er een &;vrije&; proeverij waarbij de gasten met hun glas en proefboekje langs de verschillende stands van importeurs konden om nieuwe whisky&;s te proeven. Bij onder meer Whisky Import Nederland, Scotch & Folk en het Oldambtse Alambik kon men terecht voor een mooie lineup van whisky&;s uit Schotland, Ierland, Japan en niet traditionele whisky landen als Nederland, Taiwan, en India. Daarnaast was ook Joop Grachten van Parfumerie Grachten aanwezig met een groot assortiment sigaren en op whisky geïnspireerde geuren.

In de naastgelegen zaal vonden in de middag twee masterclasses plaats. Allereerst was het woord aan Jock Shaw die de whisky liefhebbers mee nam op een reis door Azië. Daarbij werd onder meer de King Car Whisky uit Taiwan geproefd die al twee maal goud won op de befaamde dranken competitie in San Francisco.

Mar van Pelt van Whisky Import Nederland legt uit tijdens zijn masterclass

In de namiddag was het woord aan Mar van Pelt die het idee achter onafhankelijke bottelingen en het verhaal van Kilchoman, Schotlands jongste distilleerderij, uitlegde. Na twee masterclasses en een vrije proeverij kijken zowel bezoekers als organisatoren terug op een geslaagde middag die volgens Aeilke Muthert zeker een vervolg krijgt.

 

Slijterij Frans MuthertDramtime.nl - (al)tijd voor een dram?!

Abonneren op Proeverijen