port

De wereld van Delaforce

Delaforce Port

Het hartelijke en gastvrije Portugal is het thuisland van de beroemde wijngaarden in de Douro vallei, waar Port geproduceerd wordt en waar de Delaforce familie al sinds zes generaties een dominante rol in de Port productie speelt. In 1834 emigreerde John Delaforce van Engeland naar Portugal om daar in de Port business te gaan werken. De familie Delaforce is dus al meer dan 175 jaar actief in de Port productie. In 1868 richtte de zoon van John, George Henry Delaforce een Port bedrijf op onder de naam Delaforce.
Gedurende deze periode werd het huis Delaforce bekend om zijn onderscheidende kwaliteiten en stijl, en kreeg voor het eerst erkenning in 1870 middels gouden médailles op de (toen) beroemde beurs in Parijs, en daarna werd men hofleverancier van de Portugese koning in 1890, wat in die tijd een zeldzame eer was.
In 2007 werd het merk Delaforce overgenomen door Real Companhia Velha.


Druifvariëteiten

Bekende druifvariëteiten voor de aanmaak van Port zijn: Touriga nacional, Touriga franca, Tinta roriz, Tinta barroca, Tinta cão, Tinta francisca, Tinto Rouro, Bastardo, Donzelinho, Mourisco en de Malvasia fina (voor witte Port).
 

Bereidingsproces

Sinds de 19e eeuw wordt gebruikgemaakt van de mutage-techniek. Dit is een techniek waarbij door middel van toevoeging van extra alcohol het gistingsproces voortijdig gestopt wordt waardoor niet alle suikers in alcohol omgezet worden, zodat de zoete smaak van port ontstaat, en het alcoholgehalte dan tussen 18 en 20 procent komt te liggen. De stijl van Delaforce is rijk, elegant en fruitig en dit komt duidelijk terug in de hele serie.

Download hier de PDF met een beschrijving van de verschillende ports.

Tags:

Abonneren op port