Meursault Terroir Collectie

Meursault is de bekendste naam onder de grote witte Bourgognes. Natuurlijk zijn er de goddelijke Montrachet en Corton-Charlemagne en ook de witte wijnen van Saint-Aubin, Chassagne-Montrachet en Puligny-Montrachet behoren tot de mooiste witte wijnen van de wereld. Maar nogmaals, Meursault is de bekendste naam onder al deze ultieme schoonheden. Er is echter niet één Meursault. Meursault heeft vele gezichten.

Het wijngaardareaal van de gemeente Meursault beslaat ongeveer 400 hectaren. Dat is, in wereldverband, helemaal niets, maar in Bourgogne is dat juist veel. Meursault behoort tot de grootste wijnbouwgemeenten van de Côte d’Or. Tussen die ongeveer 400 hectaren bestaan allerlei verschillen. Er zijn wijngaarden die op het noordoosten liggen en er zijn er die een perfecte oostelijke expositie hebben. Er zijn wijngaarden die hoog op de helling liggen en er zijn er die juist onder aan de helling liggen. Er zijn wijngaarden met een arme, rotsige bodem met veel kalksteen en er zijn er met een diepere, rijkere bodem met mergel en zelfs klei. In detail bekeken is de variatie nog veel groter. De verscheidenheid in Meursault is fascinerend.

De verschillen tussen de vele “climats”, wijngaardpercelen, komen tot uitdrukking in een breed scala van Meursaults. Anders dan bijvoorbeeld een variëteit als sauvignon blanc, die een grote aromatische kracht van zichzelf bezit, heeft de chardonnay namelijk niet één specifiek en duidelijk smaakprofiel. Chardonnay lijkt meer op een kameleon en kan vele gezichten tonen. Wijnbouwers in Bourgogne weten beter dan wie ook dat de chardonnay (en ook de pinot noir) het perfecte vehikel is om de verschillen in terroir, de verschillen tussen de vele wijngaardpercelen, te tonen.
Om die intrigerende verschillen tussen de wijngaarden en dus de wijnen te ervaren, biedt Ropiteau, een van de grote producenten in Meursault, nu een houten kist aan met zes verschillende Meursaults. Zes wijnen uit dezelfde gemeente, van dezelfde oogst, geproduceerd door dezelfde keldermeester, die voor alle zes dezelfde technieken en methoden heeft gehanteerd. Maar zes wijnen van verschillende “climats”. Het resultaat is zes variaties op één thema. Soms zijn de verschillen in bouquet en smaak subtiel, soms ook opvallend. Meursault is, als de gehele Bourgogne, een mozaïek van wijngaarden en wijngaardpercelen. Deze Meursault Terroir Collectie bewijst het. Het is geweldig spannend om dat te ervaren. Het is de ultieme wijnproefervaring. Maar haast u, want de aanbieding is beperkt.

De houten kist bevat één fles van elk van de volgende appellations:

  • Meursault 2007
  • Meursault “Les Rougeots” 2007
  • Meursault “Les Narvaux” 2007
  • Meursault “Les Clous” 2007
  • Meursault “Le Limosin” 2007
  • Meursault “Clos du Cromin” 2007

Tags: