Recept: Famous Grouse Strudel

Ingrediënten (voor 4 personen):The Famous Grouse Scotch Whisky

  • 2 Cox appels
  • 2 rijpe peren
  • 225 gram rozijnen
  • 5oml Famous Grouse
  • Bloem
  • 6 grote vellen filo deeg
  • 50 gram gesmolten boter
  • 4 theelepels poedersuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 200 ml slagroom
  • 1 vanillestokje

 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden of zet op gasstand 6. Schil de peren en appels, verwijder de klokhuizen en snijd in kleine blokjes. Doe het mengsel in een kom en voeg de rozijnen en whisky toe. Spatel door elkaar en laat vervolgens 30 minuten staan.

Leg 2 vellen filo deeg een beetje over elkaar en bestrijk deze met gesmolten boter en bedek daarna opnieuw met filo deeg. Doe dit tot al het deeg gebruikt is. Leg het mengsel op het deeg (laat aan de zijkanten wat deeg vrij) en maak van het geheel een rol terwijl je de zijkanten naar binnen vouwt.

Bestrijk ook de buitenkant met de gesmolten boter en zet voor 15-20 minuten in de voorverwarmde oven.

Schraap ondertussen het vanillemerg uit het stokje en doe dit samen met de slagroom in een kom. Voeg hier nog twee theelepels poedersuiker aan toe en klop het geheel op tot de slagroom stijf genoeg is.

Haal de strudel uit de oven en laat circa 10-15 minuten afkoelen. Snijd dan in gelijke stukken en bestrooi met kaneel en de overige poedersuiker. Draai ondertussen een met twee lepels en mooie (ovaalvormige) bol van de vanilleroom en leg deze naast een stuk strudel. Klaar om te serveren.

 

Whiskytip:

Drink bijvoorbeeld met een glas Famous Grouse of met een kop verse koffie of cappuccino.  Dit gerecht combineert echter ook goed met whisky’s die een rijping op sherry vaten hebben gehad. Bijvoorbeel een Glenkinchie Distillers Edition die ook perfect combineert met ander zoete en hartige appelgerechten.

 

Bron:

Famous Grouse